Frambuazlı cheesecake

Frambuaz aslında küçüklüğümüzden beri bildiğimiz ahududu. Ahududu dediğimizde daha cazip gelmedi herhalde ki frambuaz yaygın hale geliverdi. Tatlılarda da mayhoş bir tat sevenlere uygun bir lezzet olduğundan dondurmada da cheesecakete de çok güzel oluyor bence.

Cheesecake biraz uğraştırıcı bir tatlı gibi görünse de zor olan bir tarafı yok aslında. Mühim olan üzerini çatlatmadan pişirmek.

Bu nedenle su dolu bir tepsinin içinde pişireceğiz.

Üç parti halinde hazırlayacağımız cheesecake için:

Taban malzemeleri:

  • 300 gr yulaflı bisküvi. Ben genelde burçak kullanıyorum ancak çikolatalı olanları da deneyebilirsiniz.
  • Yarım su bardağı eritilmiş tuzsuz tereyağ

Bisküvileri rondodan iyice geçirip tereyağ ile karıştırıyoruz. Hafif nemli bir hal alıyor. 23 cm’lik kelepçeli kalıbımızı (cheesecake için daha uygun) yağlıyoruz ve kalıbın tabanına yağlı kağıt seriyoruz. Kalıbımızın etrafına da 2-3 kat alüminyum folyo sarıyoruz ki kekimiz su ile temas etmesin. Sarıp sarmaladığımı kalıbımızın tabanına ve iki parmal kadar yanlarına bisküvileri yayıyoruz ve bir bardağın altıyla iyice bastırıp sıkıştırıyor. Ve daha önceden 160° de ısıtılmış fırında 10 dk pişiriyoruz.

Bisküvileri çıkardıktan sonra fırını 150° ye düşürüyoruz ve harcımızı yapmaya başlıyoruz.

Malzemeler:

  • 3, 5 paket küçük labne peynir (yaklaşık 700 gr)
  • Bir paket krema
  • 3 yemek kaşığı un
  • Bir su bardağı şeker
  • 4 yumurta
  • Bir kaç doğranmış frambuaz

Mümkünse malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olsun ve labneleri bir süre ince bir süzgüde sularını bırakmaları için bekletelim.

Daha sonra labneleri, şekeri ve unu çok havalandırmadan pürüzsüz hale gelene kadar çırpalım. İçine kremayı da ekleyip devam edelim. Daha sonra yumurtaları tek tek ekleyip en son da doğradımız frambuazları ekleyip iyice karıştıralım. Çok fazla havalandırıp çırpmamamızın nedeni çatlamasını istemiyor oluşumuz.

Bisküvili taban üzerine döküp, kalıbı da kendisinden daha büyük bir tepsi içine koyalım ve kalıbın yarısına gelecek kadar su ekleyelim ve yaklaşık 60-70 dk civarında kapağını açmadan pişirelim. Üzerinin yanmasını istemiyoruz, cheesecake piştiğinde hala orta kısmı çok hafif oynuyor olacak.

Piştikten sonra yaklaşık 15-20 dk fırının içinde kapağı kapalı bir şekilde bekletiyoruz. Daha sonra kapağı biraz aralayıp 15-20 dk daha bekletiyoruz. Sonra çıkartıp oda sıcaklığına geldikten sonra en az 4-5 saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletiyoruz. O kadar uğraştığımız cheesecake için hazır sos kullanmıyoruz…

Sos malzemeleri:

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı frambuaz
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker.

Yıkadığımız frambuazları ve diğer malzemeleri bir tencereye alıp kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba koyup cheesecake üzerini süsleyebilirsiniz. Dilerseniz şeker miktarını artırabilirsiniz.

Afiyet olsun 💞

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WordPress.com ile Oluşturulan Web Sitesi.

Yukarı ↑