Lavantalı Dondurma

Merhabalar 🙂

Yaklaşık 6-7 yıldır lavantaya olan karşılıksız ilgim görüyorum ki bu ara pek çok kişide de mevcut. Uzun zamandır görmediğim lavantalı yiyecek ve içecekleri görmeye başladım. Benim ilk merakım bir sayfada lavantalı cheesecake görmem ile başlamıştı. Duş jelinden, ev temizliği ürünlerine kadar bir çok şeyi lavantalı tercih edip; bahçemde de inatla yetiştirme çabalarım vardı. Bir gün Kaz Dağları’ndaki Adatepe köyünde lavantalı dondurmayı yiyene kadar da dondurmada denemeyi pek düşünmemiştim açıkcası. Süt ürünleri ile bu lavantayı mutlaka denemelisiniz. Bir sonraki yazımda da lavantalı sütlaç tarifi yazacağım. Bu iç ferahlığı veren arkadaşı limonatanıza da kattığınızda çok değişik ve hoş bir limonata elde ediyorsunuz.

Lafı çok da uzatmadan tarife geçeyim. Bu yaz bunu denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum eklemeden geçemeyeceğim. Bu arada benim dondurma kaşığım olmamasına rağmen sürekli çırpmamızdan dolayı macun gibi olan dondurmamız çok kolay bir şekilde servis edilebildi.

IMG_4366

Malzemeler:

  • Bir litre süt ( süt koyun sütü olduğunda daha güzel sonuç veriyor ama inek sütü de oldukça lezzetli oluyor.)
  • Bir yemek kaşığı salep (gerçek salep çok pahalı ve kolay bulunur olmadığından bildiğimiz hazır poşet saleplerden de kullanabiliyoruz.
  • Bir su bardağı şeker ( eğer şurup kullanacaksanız ekstra tatlı olmaması için şekeri kontrollü kullanabilirsiniz)
  • İki yemek kaşığı kuru lavanta veya yarım çay bardağı lavanta şurubu (lavanta şurubu tarifi için buyrunuz
  • Bir paket krema (kremayı öncesinde çırpabilirsiniz)

Öncelikle sütü derin bir tencereye alıp şekeri de ekleyip iyice karıştıralım. Eğer kuru lavanta kullanacaksanız bir tülbente koyup sütün iç ne kaynarken bırakabilirsinüz. Şerbet kullanacaksanız her zaman ekleyebilirsiniz. Şeker eridikten sonra salep de ekleyip kaynayana kadar karıştıralım. Sütümüz kaynadıktan sonra ocağımızı kapatıp kremamızı yavaş yavaş ekliyoruz ve bu esnada sürekli karıştırıyoruz. Krema da eklendikten sonra ılınana kadar karıştırıp sık sık sütü kaşık veya kepçe yardımıyla havalandırıyoruz. İyice ılınan sütümüzü buzluğa koymak için başka bir kaba aktarıp 5 saat boyunca yarımşar saatte bir çıkartıp karıştırmak/çırpmak şartıyla buzluğa koyuyoruz. 5-6 saat sonra ise mis gibi lavanta kokulu dondurmanız hazır.

LRM_EXPORT_20180829_135717.jpg

Herkese afiyet olsun !!!

Lavantalı Dondurma’ için 2 yanıt

Add yours

  1. Ne güzel bir tarif 😊 Ev yapımı bir çok şeye, özellikle de dondurma yapmaya meraklı ve etrafımda bol miktarda lavanta olan birisi olarak en kısa zamanda deneyeceğim. Tarif için çok teşekkürler… 😊

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

WordPress.com ile Oluşturulan Web Sitesi.

Yukarı ↑